Az aranyhoz vezető út: interjú a Solar Gold Zrt. vezérigazgatójával

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

 

„Hiszünk az aranyban, hiszünk a vagyonteremtésben.”

A Solar Gold Zrt. a hazai befektetési aranypiac meghatározó szereplője. Stabil pénzügyi hátterét, tőkeerejét az alapító Szabó Zsolt mellett a 2011 márciusától tulajdonos Demján Sándor biztosítja. Az alábbi interjúban a Solar Gold Zrt. vezérigazgatójával, Nagy Attilával beszélgettünk.

Attila

Hogyan vezetett az út a Solar Gold Zrt. vezérigazgatói posztjáig?

2006-ban kezdtem el pénzügyi területen tevékenykedni, előtte tíz évig a Vám-és Pénzügyőrségnél dolgoztam. Azt követően banki területen helyezkedtem el, ahonnan gyors felkérést követően egy befektetési szolgáltatóhoz igazoltam. A terület azóta is maradt csak a cég változott. Jelenleg a Solar Capital Markets Zrt. értékesítési igazgatója is vagyok.

Meséljen nekünk a Solar Gold Zrt megalakulásáról! Mért tartották jó üzleti lépésnek?

A 2008-as gazdasági világválság hatására sokan szerettek volna olyan termékbe fektetni, amit akár haza is vihetnek, aminek az esetében kapnak egy tényleges produktumot. A Solar Capital már korábban is kereskedett arannyal, de olyan pénzügyi megoldást akartunk találni, ami megfogható biztonságot nyújt. Ezt a befektetési aranyban találtuk meg, ezért 2009-ben a Solar Capital Market Zrt. létre hozta a társaságunkat. Elsősorban nem a jó üzleti lépésen volt a hangsúly, hanem az ügyfelek igényeinek kiszolgálásán.

attila2

Melyek a cég üzleti szolgáltatásai?

A Solar Gold Zrt. a befektetési arany köré építette a termékpalettáját. A legelső és legegyszerűbben elérhető termék a befektetési aranytömb, melynek standard mérete 2 gr-1000gr-ig terjed. A tömbösítési költség miatt 100 grammtól éri meg befektetési arany tömböt venni. Mivel sokan nem rendelkeznek ekkora összeggel (nagyságrendileg 1 millió Ft/ 100 gr), ezért alkottuk meg az aranyszámla konstrukciót. Tevékenységünk alapja a különféle aranyszámla megoldások kialakítása, a befektetési-aranytömbök forgalmazása, illetve az ezekhez kapcsolódó letéti őrzés de, emellett egyéb vagyonkezelési és befektetési szolgáltatásokat is közvetítünk.

Kiknek ajánlják?

Mindenkinek. De nagyon fontos a cél, hogy milyen befektetést szeretnének. A befektetési aranyat és az aranyszámlát mind cégek, mind magánszemélyek használják. Az ügyfeleink 99%-a magánszemély, és csak a fennmaradó 1%-ot teszik ki a cégek. A befektetők nagy része tudatosan választja ezt a lehetőséget. Sokan aggódnak a jövőjük miatt, szeretnének félretenni nyugdíjas éveikre. Egyre többen gondolják, hogy hosszú távon érdemes aranyba fektetni.

Ön szerint miben nyújthat többet az aranyszámla, más befektetéseknél?

Aki tudatosan építi a portfólióját, és 5-10 éves befektetésben gondolkozik, annak mindenképpen érdemes aranyba fektetnie. Az elmúlt 30-50 év tapasztalatai alapján kimutatható, hogy az a portfólió teljesített jobban, amelyik legalább 5-10%-ban tartalmazott aranyat. Természetesen kockázatokkal itt is számolni kell. Nem szabad minden vagyonunkat egyféle eszközben tartani. Tudatosan, előre megtervezve érdemes összeállítani a portfóliót. Ehhez természetesen szakemberek segítségét kell kérni. Az arany akkor is érték lesz, ha minden más elveszíti vonzerejét. Egy-egy értékpapír elértéktelenedhet ezért érdemes olyan befektetést is keresni, ami már évezredek óta bizonyított.

attila1

Milyen tisztaságú az arany és honnan származik?

Kizárólag a legtisztább 24 karátos arannyal más néven a „négy kilences tisztaságú (ezrelékben adják meg a finomságát) ” arannyal foglalkozunk, ha befektetési aranyról van szó. Nagyon fontos még, hogy honnan származik. Ha eladásra kerül a sor, akkor ez döntő lehet, mert befolyásolja, hogy később hogyan-kinek lehet eladni. Az ügyfeleink részére a befektetési aranyat a világ egyik legnagyobb magánkézben lévő, svájci székhelyű Argor Heraeus „Good Delivery” minősítésű finomítóból vásároljuk. Mindegyik tömb rendelkezik certifikáttal.

Mit kell tudnunk az aranyszámláról?

Olyan, mint egy bankszámla. Az ügyfél rendszeresen egy általa meghatározott összeget utal a számlára, melyből a Solar Gold Zrt. aranyat vásárol számára az Argor Heraeus-tól. Ha a befizetett összeg elér egy bizonyos méretet (aranyszámlától függ), akkor az ügyfél eldönti, hogy tömböt szeretne vagy folytatja a gyűjtést. Az ügyfelek készletei a saját gyártói készletektől mindenkor elkülönítve kerülnek tárolásra és őrzésre. Természetesen a tárolt arany értékbiztosítással is rendelkezik. Az aranytömbök szállításáról, hazai tárolásáról és őrzéséről a világ legnagyobb értékszállító vállalata, a G4S gondoskodik.

Tudna valami meglepő történetet mesélni az arannyal kapcsolatban?

Érdekesség, hogy vannak arany-automaták szerte a világon, melyek ötlete az arab emírségekből származik. Közel-Keleten, Olaszországban, Spanyolországban és Németországban is találhatunk ilyen automatákat, melyek 1, 5, 10 és 31,1 grammos arany adagokat adnak ki. Befektetésnek nem ajánlanám, de szuvenírnek rendkívül ötletes.
Befektetési oldalról számomra az is meglepő és érdekes, hogy a befektetők jelentős része, akkor fektet aranyba, amikor magasan van az ára. Amikor érdemes lenne és indokolt is (alacsonyabb árfekvésnél) kevésbé célpont az arany. Persze a tudatos befektetők folyamatosan vásárolnak és halmoznak fel.

Lejegyezte: Vámos Cecília

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit