Csúnya hozzávalókból is ugyanolyan finom lesz az étel

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit

 

A külső megfog, a belső megtart – szól a kissé már közhelyessé vált mondás, amelynek első fele nem csak akkor igaz, ha emberek közül “válogatunk”, hanem akkor is, ha a piacra indulunk beszerezni. Legtöbbünk ugyanis jobban szeret szép, szabályos zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni, mint deformált, kevésbé mutatós darabokat. Ezt a felfogást igyekszik megváltoztatni egy francia és egy angol üzletlánc.

eb8b1cc4f2863b7f56d3700ac2afe9afd878978c

Megcáfolhatatlan tény, hogy egy alaktalan paprika is ugyanolyan ízletessé teheti a lecsót, mint formásabb társa – ennek ellenére előbbiből mindig több marad a boltok polcain és a piacok standjain. A rengeteg “csúnya” gyümölccsel és zöldséggel egy idő után az eladók sem tudnak mit kezdeni, így kidobásra kerülnek. Mindez nem más, mint fölösleges veszteség és pocsékolás, ami tovább növeli az egyébként is aggasztó méreteket öltő ételhulladék mennyiségét.

Ezt a folyamatot akarja megállítani egy francia áruházlánc, az Intermarché: elhatározta, hogy felvásárolja a termelőktől azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amik nem felelnek meg a standardnak és a kukában végzik. A kevésbé “színpadképes” hozzávalókat aztán 30%-kal olcsóbban adja el a boltjaiban. Úgy tűnik, a projekt működőképes, hiszen jelentősen megnőtt a kereslet a perifériára került zöldségek, gyümölcsök iránt.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on TumblrShare on Google+Pin on PinterestShare on Reddit